Burun Estetiği | Rinoplasti
Burun estetiği önem arz eden ve tecrübeye dayalı bir işlemdir.
Burun estetiği ameliyatı ( Rinoplasti ), plastik cerrahinin zor ve incelikli ameliyatlarının başında gelmektedir. Ve estetik burun ameliyatında yapılacak olan en ufak bir hata bile çok dikkat çekici bir biçimde görülebilmektedir. Bunun sebebi yüz bölgesinin orta hattında olması ve yüze ilk bakışta dikkat çeken bir organ olmasından kaynaklanmaktadır.
Her ameliyatta olduğu gibi estetik burun ameliyatında da doktor – hasta iletişimi çok önemli olup, burun ameliyatı öncesi doğru iletişim, diğer ameliyatlara göre önem arz etmektedir.
Burun estetiği yaptırmaya karar verdiğinizde doktorunuzla konuşurken kendinizi iyi ifade etmeli ve beklentilerinizi, rahatsızlıklarınızı iyi ifade etmelisiniz. Doğru iletişim kurulduktan ve frekans yakalandıktan sonra doktorunuz size burun estetiği sonrası nelerin olabileceğini ve nelerin yapılamayacağını anlatmaya başlayacaktır.
Burun Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir? Kapalı Teknik ve Açık Teknik Ne Demektir?
Kapalı ve açık yöntem şeklinde iki cerrahi teknik vardır. Her iki teknikle de başarılı sonuçlar alınmakta olup, kapalı teknik her hastaya uygulanabilen bir teknik değildir. Her iki tekniğinde birbirine avantaj ve dezavantajları vardır.
Estetik burun ameliyatına kapalı yaklaşım avantajları:
Burun ucunda dikiş olmayıp tüm dikişler burnun mukozası dediğimiz iç kısmındadır.
Burun derisini daha az açtığınız için ameliyat sonrası daha az ödem oluşması
Kapalı yaklaşım yapılıyor olması daha az morluk olacak anlamına gelmeyip, morlukların sebebi; burun çatısı geniş olan hastalara burun çatısı daraltma işleminin yapılmasıdır. Son zamanda uygulanan yeni yöntemler ile morluklar daha az olsun diye uğraşılmaktadır ve bu hasta konforu için önemli bir kriter olsa da, ameliyatın başarısı ile ilgili bir durum değildir. Yani çok morluğu oluşan hastanın ameliyatı “çok kötü” veya “çok iyi” ya da “çok zor bir burunmuş çok uğraşılmış” anlamına gelmemektedir. Morluk miktarı ve süresi hastadan hastaya değişmekle beraber, hassas kişiler de morluk oluşma ihtimali daha yüksektir.
Unutulmaması gereken; bu morluklar kalıcı olmayıp, 7-10 gün içerisinde tamamen kaybolduğudur
Estetik burun ameliyatında açık yaklaşımın avantajları:
Burun içi tamamen açıldığı için tüm burun yapılarının tamamen görülebilmesi ve dolayısıyla bozukluklara daha kolay ve daha etkin müdahale etme şansının olması
Burun içinde ameliyat sırasında daha rahat hareket edilmesi ve aksilikler oluşursa eğer, daha kolay müdahale edilebilme şansının olması
Her hastaya uygulanabilir olması
Açık yaklaşımın dezavantajları:
Burun ucunda dikişlerin olması
Uzamış iyileşme süreci ve daha fazla ödem oluşması
Sonuç olarak her hastaya göre uygulanan teknik değişmektedir ve hasta için en uygun teknik seçilmektedir.
Burun Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler
Burun ameliyatı öncesinde, genel de burun tomografisi ve detaylı bir muayene gerekir. Sonrasında fotoğraflarınız çekilerek burun analizi yapılır. Yüzünüzün yapısına, dudak mesafenize ve kulak uzunluğunuza vb. ölçümlere bakılarak yüzünüze en uygun olacak burun planlanır.
Burun sırtınız çok geniş ise ve inceltilmesini istiyorsanız, daraltıcı işlemler hakkında detaylı bilgiler paylaşılır. Estetik burun ameliyatı ile burun eğriliği düzeltilmesi, burun ucu problemleri düzeltilmesi ve nefes almanızda problem varsa nefes yolu düzeltilmesi işlemleri yapılır.
Estetik Burun Ameliyatı İyileşme Süreci
Estetik burun ameliyatı ortalama 1-3 saat olup, aynı gün akşam veya sabahında hastaneden taburcu olabilirsiniz. Ameliyattan çıktığınızda burnunuzda bantlar ve akrilik burun alçısı olacak. Burun içinde silikon ve nefes almanızı sağlayacak tamponlar olacak. (Gelişen teknoloji ile artık burnu tamamen tıkayan ve 2-3 gün nefes almanıza engel olan rahatsız edici tamponlar kullanmıyoruz.)
Burun estetiği sonrası gözaltlarınızda morluklar ve ödem olabilir. Bunu azaltmak için, jel buz veya buzlu özel gözlükler kullanılır. Çok ağır bir işte çalışmıyorsanız, 2 gün sonra çalışma hayatınıza dönebilirsiniz. Eğer açık teknik ile estetik burun ameliyatı yapıldıysa 5. gün burun ucundaki dikişler alınır ve burun ucundaki dikiş hattı neredeyse hiç iz kalmadan iyileşir.
Burun eğriliği düzeltilmesi ameliyatında, ameliyattan sonra burun alçınız olmaktadır. Alçınız varken duş almak çok mümkün olmayabilir ancak, saç yıkama koltuklarında saçlarınızı rahatlıkla yıkatabilirsiniz.
Alçınız ve tamponlarınız doktorunuzun uygun göreceği sürede 7-10 gün içerisinde alınır. Morluklar ve şişlikler 7-10 gün sonra tamamen kaybolur. Ve ödemler hızlı iyileşsin diye size masaj hareketleri gösterilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Morluk Oluşur Mu?
Alçı ve tampon çıkarıldığında, burnunuzu ödemli ve burun ucunun duruma göre fazla kalkık olduğunu görebilirsiniz. Endişe etmeye gerek yok. Bu şişlikler günler geçtikçe azalmaya devam eder ve burun ucunuz da ideal pozisyonuna dönmeye başlar. Estetik burun ameliyatından sonra genelde morluklar oluşur, burun eğriliği düzeltilmesi ameliyatı yapıldığında, bu morlukların miktarı daha fazla olur. Ancak burun ameliyatı sonrası morlukların geçme süresi 7-10 gündür.
Ödemlerin tamamen azalma süreci kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 6-12 aydır. 3.aydan sonra aşağı yukarı burun hatları oluşmaya başlar ve size burnunuz hakkında fikir verir. 3 aydan önce aynada burnunuza bakmanız çok fazla bir şey ifade etmeyecektir.
Burun Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Burun ameliyatından sonra ilk 3-4 hafta başınız yüksek yatmanızı ve sağa sola çok fazla dönmeden yatmanızı öneriyoruz. Evet, uygulaması zor bir kural ama, burnunuza erken dönemde alacağınız darbeler ve sürtünme, burun yapınızı bozup istenmeyen sonuçlara sebep olabilir.
Estetik burun ameliyatından sonra 8-12 hafta güneş gözlüğü kullanmanızı istemiyoruz veya buruna baskı yapmayan hafif güneş gözlükleri kullanmanızı öneriyoruz. 3 hafta sonra rahatlıkla denize girebilirsiniz. (Bazı durumlarda daha erken izin verdiğimiz hastalar da oluyor.)
Spor yapmanız 2.aydan sonra mümkün olabilir ancak, burnunuzu darbelerden korumanız gerekmektedir.
Kimler Burun Ameliyatı Olabilir?
18-65 yaş arası herkes burun ameliyatı olabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
Burun ameliyatı sonrası olası komplikasyonları, planlanan işleme göre değişir ama genel olarak özetlemek gerekirse;
Burun ucu sarkıklığı veya düşmesi
Burun sırtının çökmesi
Burun destek yapısında (septum) hematom (kan birikmesi)
Nefes almanın zorlaşması
Burun eğriliği için ameliyat olunmuşsa eğriliğin düzelmemesi veya 1 yıl içinde tekrar eğrilmesi
Enfeksiyon ve burun septum yapısının bozulması
Burun sırtında ele gelen ufak veya büyük kemik kıkırdak parçaları, vs
Bu komplikasyon oranları çok düşük ihtimalle de olsa, hastanın ameliyat sonrası oluşabilecek durumlar hakkında bilgi alma hakkı vardır. Yukarıda ki durumlarla karşılaştığınızda, düzeltme için en uygun zaman 6.aydan, hatta bazı durumlarda 12.aydan sonradır. Yani eğer doktorunuz size bu süreleri ön görmüş ise, sizi oyaladığını düşünmeyin ve sabırla doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
Sağlığınız ve güzelliğiniz için doğru sayfadasınız.
Aşağıdaki formu doldurun, size en kısa sürede ulaşacağım.
Ayrıca aşağıdaki WhatsApp ikonuna tıklayarak benimle
WhatsApp'tan direkt konuşma başlatabilirsiniz.
0532 632 25 18
Bir yanıt yazın